Tirza Arav
איזו הזדמנות טמונה לכם בשוק המדיקל בסין בעקבות משבר הקורונה?
כל משבר מביא עמו הזדמנויות צמיחה, ומשבר גדול כמשבר הנוכחי, יוצר הזדמנויות גדולות למערכת הבריאות וחברות המדיקל בסין. תהליכים שהחלו זה מכבר במערכת הבריאות יזורזו, וחברות עירניות יוכלו למצווא מגוון נושאים לפיתוח, ובראשם בריאות דיגיטלית.
האנליסט ג'אנג סיין-יי פורש בפנינו תמונה מורכבת של מערכת הבריאות הסינית: הרפורמה במערכת הבריאות, שתפסה תאוצה במהלך 2019, תקבל דחיפה נוספת מהרשויות בניסיון להרחיב את מערך המרפאות האזוריות ובתי חולים המספקים שירותי רפואה בסיסיים; מערכת הרכש שעברה שינויים מפליגים בשנים האחרונות בניסיון לחסוך עלויות, תצטרך להעלות שלב על מנת לצמצם עד כמה שניתן את ההוצאות וההפסדים הכבדים שגרם וירוס הקורונה. מערך הלוגיסטיקה צריך אף הוא להשתפר ולהתייעל, כדי להיות מסוגל לעמוד בדרישות המשתנות ביום שאחרי המשבר. הדיגיטציה של מערכת הבריאות תקבל תעדוף תקציבי, משום שהמשבר חשף את הבעיות הרבות של המערכת במצבה הנוכחי. פלטפורמות הרפואה מרחוק, ששיחקו עד עתה כ-"שחקני ספסל" במגרש מול בתי החולים המסורתיים, הפכו בעת המשבר לאחד מהאמצעים החשובים ביותר לבדיקת חולים, וצפוי כי מעמדם יתחזק גם בעתיד.
ג'אנג מזכיר גם אפשרות של זירוז בתהליך קבלת ה-CFDA והכרה בניסויים קליניים שהתבצעו מחוץ לסין, על מנת להנגיש מהר יותר תרופות וציוד רפואי של חברות בינלאומיות לציבור החולים הסיני.
כיצד נראית מערכת הבריאות הסינית בעיניים סיניות? אילו בעיות עומדות על הפרק וכיצד מתכוונים לפתור אותן אחרי שהסערה תעבור? תוכלו ללמוד על כך במאמר הבא, שתרגמתי וערכתי מסינית. אם אתם עוסקים בציוד הרפואי, בריאות דיגיטלית או תעשיה אחרת הנושקת לתחומים המוזכרים כאן, צרו עימי קשר ונוכל לנתח יחד את האתגרים וההזדמנויות העומדות בפניכם בסין, דווקא בשעה זו.

מערכת הבריאות הסינית בכללותה התגייסה למלחמה בקורונה.
אנשי מקצועות הרפואה נוהרים אל חוביי מכל קצוות סין על מנת לעזור לצוותים המקומיים הקורסים, באבחון וטיפול באלפי החולים המאובחנים מדי יום. גם אלה שלא הגיעו לשם פיסית מקדישים את זמנם הפנוי בטיפולים מקוונים עם חולים מרחבי המדינה. מן העבר השני, עובדי מערך הלוגיסטיקה לא טומנים ידם בצלחת, ועובדים לילות כימים על מנת דאוג לאספקה שוטפת של ציוד רפואי.
אנו רואים התגייסות חסרת תקדים של חברות מקומיות ובינלאומיות התורמות מגוון רחב של מוצרים - ממוצרים לשימוש ביתי, כגון מסיכות, נוזלי חיטוי, מדי חום ותרופות ללא מרשם, ועד ציוד מקצועי הכולל ביגוד מגן, ציוד רפואי ותרופות; החברות מתגייסות אל המאמץ גם בייצור מוגבר, על מנת לספק את הביקוש הרב, וגם בתרומות של כסף, מוצרים ופיתוח תרופה למחלה.
זו שעת מבחן לענף המדיקל בסין, המצוי עתה בלחץ אדיר וקשיים מרובים. אך סביר מאוד להניח, שהקשיים והשינויים אותם אנו חווים היום יזרזו את התפתחות הענף מחר.
בצל המשבר, בתי חולים במקומות רבים הפסיקו או צמצמו באופן ניכר את השירותים הרפואיים "הרגילים" שהם מספקים. גם החולים מעדיפים שלא להגיע לבתי חולים על מנת לצמצם סיכון להדבקות. מסיבה זו, צנחה הדרישה לשירותי הרפואה, מלבד אלה המיועדים לטיפול בוירוס. המשבר גרם גם לצמצום וביטול אירועים רבי משתתפים: איגוד הרפואה הסיני (CMA) למשל ביטל את כל הסמינרים שהיו אמורים להתקיים עד אפריל. עסקים רבים שלהם אין קשר כלל לענף הבריאות, ספגו ברבעון הראשון של השנה מכה קשה.
מאידך גיסא, המשבר חשף את חשיבותו הכבירה של ענף המדיקל והפוטנציאל העצום הטמון בו. ניתן לראות את השפעת המשבר והפיכתו למנוע צמיחה בשלושה אופנים:
1. זרוז הרפורמה במערכת הבריאות
בעת האחרונה נחשפו בעיות רבות של מערכת הבריאות הסינית, המשפיעות השפעה מכרעת על החברה ועל הממשל. בתום המשבר, גופי הממשל יקדישו מאמצים רבים לשיפור מערכת הבריאות, וצפויות תכניות ממשלתיות ורפורמות רחבות היקף שמטרתן לזרז את האפקטיביות של מהלכים אלה.
עוד על הרפורמה במערכת הבריאות הסינית קראו במאמר שלי כאן
2. נקודת המפנה של ענף המדיקל – דיגיטיזציה ויצרכנות (Consumerization)
אף על פי שסין היא בין המובילות העולמיות בתחום הדיגיטציה, מערכת הבריאות הסינית שמרנית יחסית מבחינה זו. אמנם, הממשל הוציא במהלך השנים הנחיות הנוגעות להנחת יסודות של דיגיטציה רפואית, אך בפועל הן נשארו ברמת המאקרו בלבד שכן כל בית חולים נותר "אי מבודד של אינפורמציה". התפרצות הקורונה חשפה את העובדה שהדיגיטציה רחוקה מלהיות מספקת, ועל הממשל לגייס להקצות לכך משאבים.
לצד זאת, בסין פועלות מספר פלטפורמות המיועדות לבדיקות מקוונות. התקופה האחרונה, שבה ניכר חשש מלהגיע לבתי חולים מגבירה באופן ניכר את המודעות של הצרכנים\חולים לשימוש בפלטפורמות אלה, שאף משנות את אופן הרכישה של מוצרים רפואיים. אנליסט אחר, ג'אנג ננגקון, גורס כי גם הדיגיטציה של מערך הייצור של חברות התרופות עצמן לוקה בחסר, ואף הן יצטרכו להתאים את עצמן אל העידן החדש.
3. חברות המדיקל ינצלו הזדמנויות חדשות
חברות המדיקל שהתגייסו לפתרון המשבר יוכלו להרוויח מכך בעתיד. אבחון ופיתוח מהיר של התרופה, ושדרוג המערך הלוגיסטי, רק חלק מההזדמנויות שמספק המשבר לשיפור יכולות ושירות. למשל, חברת התכנה ווינינג הוציאה במהלך ראש השנה הסיני תכנה לתמיכה בבתי חולים. כעבור שבוע -לתכנה החדשה היו כבר 153 בתי חולים.
ב-2003, לאחר משבר הסארס, החל שלב נוסף ברפורמת מערכת הבריאות בסין. עיקרו היה הנגשת השירותים הרפואיים, ובכללם: החלת ביטוח בריאות לכלל האזרחים, החזרת מערכת הבריאות למערכת הבריאות הציבורית, לאחר הפרטת השירותים במהלך שנות ה- 90 ולאור ירידה משמעותית של אמון הציבור במערכת הבריאות, הגברת יכולת התשלום של החולים, והקמת מרפאות מקומיות ובתי חולים המספקים שירותים בסיסיים. מלבד זאת, משבר הסארס זירז הקמת מערך חירום, מערך מנע ומערך בדיקה למחלות, כמו גם מרכזים מקומיים לבקרת מחלות.
סביר להניח שהמשבר הנוכחי לא ישנה את הרפורמה במערכת הבריאות בטווח הרחוק, אלא יאיץ את התקדמותה, וזאת משלוש בחינות:
שיפור מרפאות השדה ובתי חולים מקומיים
בסין קיימות ארבע רמות של מרפאות ובתי חולים: בסיסית, 1, 2, ו-3, כשבתי חולים ברמה השלישית הם המתקדמים ביותר, המצויידים ביותר ומעסיקים את הרופאים הטובים ביותר. רובם ככולם ממוקמים בערים הגדולות. בעקבות המשבר ישודרגו היכולות של המרפאות הבסיסיות ובתי החולים המקומיים על מנת לפזר עד כמה שניתן את החולים, ולצמצם הגעתם אל בתי החולים בדרג שלוש. זאת, במטרה לגרום לחולים להבדק בבית החולים או במרפאה הקרובה וליצור התאמה בין גודל המוסד, מספר האנשים המבקרים בו והמשאבים המוקצים לו.

ההמונים גודשים את בתי החולים במחוז חוביי, עם פרוץ המגיפה
בעת המשבר הנוכחי התגלה שהמרפאות ובתי החולים המקומיים משחקים תפקיד חשוב במניעה ובבידוד החולים. החולים הראשונים שהגיעו אל בית החולים ג'יניין, ברמה שלוש, הופנו אליו מסיבות של טיפול מועדף מבה"ח ברמה שתיים. על פי הדו"ח, ב-29 בינואר הוקמו ב-549 המרפאות ובתי החולים ברחבי חוביי מחלקות יעודיות לגילוי חום, כמו גם הוקמו אזורים מוגדרים לחולים.
בטווח הרחוק, מערכת הבריאות תצטרך לתגבר את בתי החולים הבסיסיים והמרפאות ברופאים כלליים על מנת שיוכלו לתת שירותים של רפואה מונעת. רק בדרך זו הם יוכלו להשלים את השירותים הניתנים כיום בבתי חולים ציבוריים גדולים ולהגדיל את האפקטיביות של מערכת הבריאות. כאן יצטרכו הרשויות להבין כיצד לתגמל את הרופאים, משום שמאז רפורמת התרופות וצמצום התגמולים על רישום תרופות, ירדה משכורתם באופן ניכר.
שיפור היחס בין רופאים כלליים לרופאים מומחים, כמו גם אבחון ברמה גבוהה ותעדוף מחמיר על פי מצב רפואי, יוכלו לחסוך במשאבים של בתי החולים הגדולים. מערך כזה יוכל לתרום לרפורמה במערכת הבריאות.
שמירה על התקציב וחסכון בעלויות
מאז הרפורמה ברכש ובאופן הנפקת התרופות, ירדה פלאים רווחיות בתי החולים. חישוב מחודש של תקציבי הבריאות יוכלו לשמור על תקציב מאוזן של בתי החולים, הסובלים היום מהפסדים. הגברת הפיקוח על תהליכים הקורים כבר עתה, יוכלו לעזור לבתי החולים לצאת מהבור התקציבי: החלת תהליכי הרכש המרוכזים על כל בתי החולים; הגבלת מספר המתווכים בין היצרן לקונה הסופי; יחס פרופורציונאלי בין הנפקת התרופות לשימושם בפועל. זאת, בניגוד לעבר הלא רחוק, שבו תוגמלו הרופאים על פי מספר התרופות שהנפיקו, חלקן לחינם; תשלומי החולה, על פי סוג מחלה.
משבר הקורונה גורם להוצאות כבירות שיכבידו מאוד על כלכלת המדינה בכלל ומערכת הבריאות בפרט, ומשום כך תוביל לזירוז של הרפורמה מבחינת הוצאות.
עידוד חדשנות בתרופות וציוד רפואי
הכנסתן של תרופות וציוד רפואי חדש לסין אורכת זמן רב, והתהליך הסבוך גורם למצב שבו תרופות המצויות בשוק הבינלאומי אינן נגישות לציבור הסיני.
קידום תהליכי האישור של ציוד ותרופות על פי הצורך או הדחיפות והכרה בניסויים קליניים שבוצעו בחו"ל יוכלו לזרז את הגעתן של תרופות בינלאומיות לשוק. לצד זאת, עידוד פיתוח וייצור מקומי יגרמו לנקודת מפנה בחדשנות בענף הביוטכנולוגיה בשוק הסיני. תקדים לכך ניתן לראות בפיתוח התרופה לקורונה בידי חברת JILIDE וקידום מזורז של תהליך אישור התרופה.
דיגיטציה ושימוש בבינה מלאכותית תוך שיפור ושדרוג הרשת בבתי החולים ובתי המרקחת, הם מהלכים שיזרזו את האפקטיביות של המהלך. בטווח הארוך, מאגרי מידע ויכולות של בינה מלאכותית יפחיתו מהעומס על המשאבים של בתי החולים הציבוריים, ויגבירו את תפוקתם. בתקופה הנוכחית דויק המידע המצוי במאגרים על מצב החולים, ונראה התרומה המשמעותית של מעקב וניתוח הנתונים. ומכאן רשומות והנפקת תרופות דיגיטליות הן הבסיס לתשתית הבריאות הדיגיטלית ולקידומה הרחב בעתיד.
רפואה מרחוק ו-יצרכנות Consumerization
בשנים האחרונות פלטפורמות הבדיקות המקוונות התפרסמו והוכרזו כ"דבר הבא", אך במציאות מאות מיליוני סינים המשיכו לגדוש את בתי החולים ורבים מהם מנסים להגיע אל בתי החולים בדרג 3, הרחוקים אולי מביתהם אך מעסיקים את המומחים הגדולים ביותר. אף שגם דרך הפלטפורמה ניתן היה להגיע למומחים אלה, התנועה בהן היתה מוגבלת יחסית.
ואז הגיע המשבר.
לאחר התפרצות הקורונה, הפחד מהדבקות ואיסור היציאה מהבית במקומות רבים, חולים רבים מצאו את עצמם משתמשים בפלטפורמות רפואיות דיגיטליות; הפלטפורמות מנסות לטפח את ההרגל ולהשאר רלוונטיות גם אחרי המשבר. מפרוץ המחלה ועד היום – פלטפורמות רבות רואות גידול של מאות אחוזים בהכנסותיהן ובמספר המשתמשים הקבוע שלהן.

פלטפורמת "רופא טוב" של פינגאן זכתה לגידול של 900% בלקוחות חדשים ו800% בדיקות חדשות
לסיכום – חברות ישראליות המספקות שירותים של בריאות דיגיטלית ושיפור מערכים לוגיסטיים – זה הזמן לשים לב לקורה בסין ולהתחיל לאסוף מידע על השוק. סביר להניח שהפתרון המצוי בידיכם אינו תואם לצרכים של מערכת הבריאות הסינית, אך עם שיפור וקשב רב ללקוחות שם, יש כאן הזדמנות לפריצה לשוק הסיני.
תרצה ערב
שירותי ניהול HANDS ON, בסינית
0506594918